PDA (Pathologische vraagvermijding) en autisme (ASS- autisme spectrum stoornis). Sterk lijkend op ODD en CD.
Een aandoening waarbij het lichaam een sterk signaal afgeeft als er een vorm van autoriteit richting het kind komt.
Zelfs als het helemaal geen autoritaire handeling is, kan het kind toch sterk reageren tot in het heftige aan toe.
Het zenuwstelsel staat op scherp en geeft een signaal af aan het reptielenbrein en die geeft het signaal, “ik ben niet veilig”.
Met als reactie daarop, een kind wat overstuur is. Heel boos kan zijn. Gemene dingen doet en het liefste afreageert op de meest kwetsbare in de buurt.
Kleine broer of zus.


Een kind met PDA hangt vaak aan moeder. De band met moeder is vanuit de zwangerschap en geboorte het sterkst en geeft het kind het gevoel dat mama het veiligst is. Het liefst is het kind op dat moment ook weer in de baarmoeder van zijn moeder. Even weg uit alle prikkels en drukte van het leven dat zo veeleisend voor hem is.

Lief, Lief kind, je bent veilig

Jouw kind handelt vanuit een automatische reactie van het lichaam. De hersenen zeggen, je bent niet veilig, handel nu.
Vechten of vluchten.

Het kind reageert instinctief en weet zelf vaak niet waarom het zo reageert. Soms heeft het spijt en soms ook helemaal niet. Want hij wordt overgenomen door dat vreselijke gevoel, niet veilig, abrupt, acuut, zo snel mogelijk van dit gevoel af zien te komen en dat betekent vaak boos worden, schelden en de ander de schuld geven of pijn willen doen.
Omdat het PDA-kind zo snel mogelijk autonomie wil voelen. Vooral niet de zwakkere zijn. Rust in lichaam en geest.

Het leven kan heftig zijn als je kind op deze manier functioneert. Voor het kind zelf. Ook voor de mensen er omheen. Van het ene op het andere moment kan alles anders zijn. Gezellig en boem, al het leuke is weg.
Voorkom dat je op je hoede gaat zijn en niets meer durft te ondernemen in het openbaar. Je kind gevoelig voor prikkels. Het wil wel en het wil niet.
Wil dat de ouder alles doet. Is bepalend. Dominant en beïnvloed het hele gezin.

De mate van PDA is verschillend.
Bij kinderen met autisme heb je de combinatie van PDA en geen inlevingsvermogen (empathie).
Kinderen met hoogbegaafdheid kunnen PDA kenmerken vertonen. Lichtere vormen en toch nog wel hooggevoelig kunnen zijn.
Kinderen met PDA en ASS en kinderen met PDA (kenmerken) en HB zijn beiden prikkelgevoelig en heel gevoelig voor de energie, toon, de lading, waarmee iets tegen ze wordt gezegd of iets aan ze wordt gevraagd.
Of überhaupt hoe iemand tegen ze doet. Zo ook lichaamstaal.

Ze kunnen overheersend zijn en veeleisend. Op te lossen is het niet.
PDA is een vorm waarmee je leert leven. Mee leert om te gaan.
Een simpele vraag wat jouw kind op zijn boterham wil, kan hem al laten ontploffen.
Terwijl het een andere dag heel goed kan gaan.

Kinderen met PDA is voor de ouders een weg van onvoorwaardelijke liefde.
Heel vaak zet je jezelf opzij. Heb je begrip voor je kind nodig om hem of haar te kunnen helpen.
Je kind doet het niet expres en heeft een strijd in zijn of haar lichaam. Vecht tegen de eigen gevoelens en reacties die hij zelf niet kan sturen of veranderen.
Je kind vraagt onbewust om hulp en erkenning. Om gezien te worden en gehoord. En dat leer je als ouder. Want elke keer als je reageert vanuit frustratie, woede of druk, kom je je kind nog harder tegen. Want hij voelt zich nog minder veilig en ontploft.
Ook afdwingen kan een PDA-kind heel goed. Het probeert alles om maar het gevoel te krijgen dat het veilig en gelijkwaardig, of het liefst, nog wat hoger dan de ander is.

Met een PDA kind kan je niet op de reguliere manier omgaan. Wat bij een ander kind zonder PDA werkt, lukt bij een PDA kind niet.

Als ouder wordt je vaak aangekeken alsof jij de controle over je kind verliest. De opmerking dat je strenger moet zijn. De blikken van verontwaardiging dat je toelaat wat je kind doet.

Als er een tweede kind bijkomt in het gezin, die anders is, gaan mensen pas zien dat een kind met PDA niet op de reguliere manier te benaderen is.


Als ouder vraag het veel van je geduld.

Er is geen ruimte voor jouw eigen gevoelens. Het vraagt je te kijken met een open en accepterende blik. Dat je vooral niet afwijst en de unieke weg vindt die bij jouw kind past.

In welke mate PDA bij jouw kind met autisme of hoogbegaafdheid aanwezig is, het vraagt altijd om aanpassing en durven vertrouwen op je eigen instinct.
Als ouder ken jij je eigen kind het best.
Je kind valt meestal uit het schoolsysteem. Het is een weg vinden van thuisonderwijs of hulp op een plek waar ze hem wel zien voor wie hij is. En daar mee om kunnen gaan.

Met een kind met PDA val je al snel overal buiten. Zelfs als je probeert om nog ergens tussen te passen zal je al snel merken dat dit niet lukt.

Op deze weg kan ik jou/jullie helpen.
Vooral door middel van begeleidende gesprekken of coaching voor jullie als ouder.
En door middel van kinderhart contact PLUS om jouw kind op een geheel andere manier te helpen.
Een manier die van binnenuit contact maakt en jouw kind heel veel rust en vertrouwen brengt. Waardoor het zich veiliger zal voelen.
Als ouder ontvang je praktische handvatten en gerichte begeleiding, stap voor stap, in het leven van jouw PDA kind.

Wordt vooral niet boos. Jouw kind voelt zich al onveilig. Juist knuffelen of meer aandacht geven.

Kinderen met PDA (kenmerken) willen zo over hun eigen leven beslissen dat alles een bedreiging is.

Maak een afspraak